HAYATIN EN ÖNEMLİ EVRESİ ÇOCUKLUK ÇAĞIDIR,ÇOCUKLARA KAZANDIRILACAK SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIKLARI ONLARIN FİZİKSEL VE RUHSAL GELİŞİMİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİDİR. BU DÖNEMDE YERLEŞEN BESLENME ALIŞKANLIKLARI İLERİKİ DÖNEM SAĞLIĞIMIZ VE BAĞIŞIKLIĞIMIZI DOĞRUDAN ETKİLEMEKTEDİR.
ÖZELLİKLE SON YILLARDA OBEZİTE ÇOCUKLUK ÇAĞINDA DA ÇOK YAYGIN GÖZLEMLENMEKTE VE EN TEHLİKELİ SAĞLIK PROBLEMİ OLARAK KARŞIMIZA ÇIKMAKTADIR. İNAKTİF VE HAREKETSİZ YAŞAYAN ÇOCUKLARDA RİSK DAHA DA ARTMAKTADIR. BESİN SEÇİMLERİ KONUSUNDA ANNE BABALARIN ÇOCUKLARINI DOĞRU YÖNLENDİRMESİ OBEZİTENİN ÖNLENMESİNDE ÖNEMLİ BİR GÖREVDİR. DOĞRU BESLENME EĞİTİMİ İLE ÇOCUĞUNUZUN SAĞLIĞINI KORUYUP , SAĞLIKLI BÜYÜME VE GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAYABİLİRSİNİZ . SİZLERLE, ÇOCUKLARIN SEVEREK TÜKETEBİLECEĞİ VE BİLİŞSEL PERFORMANSLARINI OLUMLU ETKİLEYECEK BESİN ALTERNATİFLERİ PAYLAŞACAĞIM.
1. YUMURTA
EN KALİTELİ PROTEİN KAYNAĞI OLAN BU BESİN , ANNE SÜTÜNDEN SONRA EN SAĞLIKLI PROTEİN ÖRÜNTÜSÜNE SAHİP ADETA MUCİZEVİ BİR GIDADIR , İÇERDİĞİ B VİTAMİNİ , E VİTAMİNİ VE DEMİR GİBİ BESİN ÖĞELERİ İLE SAĞLIKLI BİR DİYET İÇİN VAZGEÇİLMEZDİR. YALNIZ YUMURTANIN DOĞRU PİŞİRİLMESİ DE OLDUKÇA ÖNEMLİDİR , ÇİĞ YUMURTA VİTAMİN BİYOYARARLIĞINI OLUMSUZ ETKİLEMEKTE, FAZLA PİŞMİŞ YUMURTA İSE ÖZELLİKLE YUMURTANIN İÇERİĞİNDEKİ DEMİRİN VÜCUTTA KULLANIMINI ENGELLEMEKTEDİR. EN SAĞLIKLI YOL YUMURTAYI KAYISI KIVAMINDA HAŞLAMANIZ OLACAKTIR.
2. FINDIK VE CEVİZ
SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIK ALTERNATİFLERİ ARASINDA İLK SIRALARI FAZLASIYLA HAKEDEN BİR BESİNLERDİR. ÇOCUĞUNUZUN KABUKLU YEMİŞLERE ALERJİK BİR HASSASİYETİ YOKSA GÜNDE 1 AVUÇ KAVRULMAMIŞ ÇİĞ KURUYEMİŞ İÇERDİĞİ SAĞLIKLI YAĞ ÖRÜNTÜSÜ, N-6 /N-3 ORANI VE ÇOKLU DOYMAMIŞ YAĞ ASİTİ ORANININ İYİLİĞİ SEBEBİ İLE BEYİN GELİŞİMİ AÇISINDAN ÇOK FAYDALI OLACAKTIR. AYRICA DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKSE SAHİP OLUP UZUN SÜRELİ TOKLUK HİSSİ SAĞLAMAKTA, MAGNEZYUM , POTASYUM , FOSFOR , ÇİNKO VE FOLİK ASİT , E VİTAMİNİ B6 VE POSA AÇISINDAN DA ZENGİN KAYNAKLARDIR.
3.SÜT, YOĞURT
KALSİYUM DEPOSU OLAN BU İKİ DEĞERLİ BESİN ÇOCUKLARIN MENÜLERİNDE GÜNDE EN AZ 2 SU BARDAĞI BULUNMALIDIR. ÇOCUĞUNUZUN LAKTOZ İNTOLERANSI VARSA , MAYALANMIŞ YOĞURT İLE LAKTİK ASİTE PARÇALANAN LAKTOZUN GAZ YAPICI ETKİSİ ORTADAN KALKACAK VE ÇOCUĞUNUZ GÜVENLE VE SAĞLIKLI ŞEKİLDE YOĞURDU TÜKETEBİLECEKTİR. AYRICA YOĞURT İÇERDİĞİ YARARLI BAKTERİLER SAYESİNDE BARSAK FLORASINI OLDUKÇA OLUMLU ETKİLEMEKTEDİR. FAKAT ÖZELLİKLE SON YILLARDA ORTAYA ÇIKAN MEYVELİ YOĞURTLARA DİKKAT ETMENİZDE FAYDA VAR, BUNLAR YERİNE MEVSİMİNE GÖRE TAZE MEYVELER İLE YOĞURDUNUZU TATLANDIRMANIZ ÇOK DAHA FAYDALI OLACAKTIR.
4. KAVUN
ZENGİN C VİTAMİNİ , BETA KAROTEN , B VİTAMİNLERİ , MİNERAL VE KALSİYUM KAYNAKLARI ARASINDADIR , SICAK HAVALARDA DOĞAL BİR SERİNLETİCİ OLARAK YAZ MEVSİMİNDE ÇOCUĞUNUZA RAHATÇA TÜKETTİREBİLİRSİNİZ.
5. MUZ
ENERJİ DEPOSU DENEBİLECEK BU MEYVE POTASYUM DÜZEYİNİ DENGELEMEDE OLDUKÇA İYİDİR. RAFİNE ŞEKER İÇEREN SAĞLIKSIZ ABUR CUBURLAR YERİNE GÜNDE 1 ADET MUZ TÜKETİMİ ÇOCUĞUNUZ İÇİN DOĞAL BİR MUTLULUK VERİCİ OLARAK, VÜCUTTAKİ SEROTONİN ÜRETİMİNİ OLUMLU ETKİLEYECEKTİR.
6.BALIK
SOMON , SARDALYA , USKUMRU , HAMSİ GİBİ BALIKLAR HAYATİ DERECEDE ÖNEMLİ YAĞ ASİTLERİ İÇERİRLER. ÖZELLİKLE EN ÖNEMLİLERİ OMEGA 3 VE OMEGA 6 DIR . ÇOCUKLARDA OMEGA 3 ÜN İÇERİĞİNDEKİ DHA YAĞ ASİTİNİN BEYİN GELİŞİMİ VE BİLİŞSEL PERFORMANSTA POZİTİF ETKİLERİ DENEYSEL ÇALIŞMALAR İLE KANITLANMIŞTIR. MEVSİMİNE GÖRE HAFTADA EN AZ 2 KEZ BALIĞI SAĞLIKLI PİŞİRME METOTLARINA DİKKAT EDEREK TÜKETMEK SİZ VE ÇOCUĞUNUZ İÇİN ÇOK YARARLI OLACAKTIR.
7. YULAF EZMESİ
HARİKA BİR KAHVALTI SEÇENEĞİ OLUP B1 YANİ TİAMİNİN ANA KAYNAĞI AYRICA ÇİNKO , KALSİYUM GİBİ MİNERALLERDEN ZENGİN BİR TAHILDIR. ÇOCUĞUNUZUN ÇORBASINI YULAF İLE ZENGİNLEŞTİRİP TÜKETİMİNİ KOLAYLAŞTIRABİLİRSİNİZ.
8. KIRMIZI ET
GELİŞME ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARIN GELİŞİMLERİNİN DEVAM ETMESİ İÇİN PROTEİNE MUHAKKAK İHTİYAÇLARI VARDIR, PROTEİNİN TEMEL KAYNAĞI İSE ÖZELLİKLE KIRMIZI ETTİR. B12 VE DEMİR BAKIMINDAN DA EN ZENGİN BESİN GRUBU OLAN KIRMIZI ET HAFTANIN EN AZ ÜÇ GÜNÜ ÇOCUKLARIN TÜKETİMİNE SUNULMALIDIR.
0yorum