YEŞİL, SİYAH VE BEYAZ ÇAYA DAİR BİLMEDİKLERİNİZ

Yeşil Çay, Çay, Yeşil, Sağlıklı, Yaprak
NAMIDİĞER CAMELLİA SİNENSİS, OLARAK DA BİLİNEN BİTKİNİN YAPRAKLARI İLE ÇAY ELDE EDİLMEKTEDİR. GÜNÜMÜZDE SUDAN SONRA EN ÇOK TÜKETİLEN İÇECEK ÇAYDIR. ÇAY BİTKİSİ YEŞİL ÇAY , SİYAH ÇAY BEYAZ ÇAY VE OOLONG ÇAY OLMAK ÜZERE DÖRT ANA KATEGORİYE AYRILMAKTADIR. ÇAYLARI FARKLI KILAN UNSUR ÜRETİM AŞAMASINDAKİ FERMENTASYON İŞLEMİDİR. BU İŞLEM SONRASI ÇAYDA FARKLI RENK TAT VE AROMA ORTAYA ÇIKMAKTADIR. ÇAYDA İKİ ÖNEMLİ MİNERAL BULUNUR , BUNLAR FLOR VE MANGANEZDİR. 
ÇAYDA FLAVONOİDLERDEN OLAN  KATEŞİN DE OLDUKÇA ÖN PLANDADIR. BU MADDELER SAĞLIK ADINA ETKİNLİĞİ KANITLANMIŞ OLUP KULLANIMI  HASTALIKLARDAN KORUYUCU ETKİ YAPABİLİR. 
KATEŞİNLER BİRKAÇ ÇEŞİTTİR. BAŞLICA;
EPİKATEŞİN
EPİKATEŞİN 3 GALLAT
EPİGALLOKATEŞİN
EPİGALLOKATEŞİN 3 GALLAT ( EGCG)
YEŞİL ÇAY TOPLANDIKTAN HEMEN SONRA HIZLA OKSİDASYONA UĞRATILMADAN ÇAY YAPRAKLARININ   HEMEN KURUTULMASI İLE ELDE EDİLMEKTE, SİYAH ÇAYDA İSE HAZIRLAMA SÜRESİNCE YAPRAKLAR TÜMÜYLE OKSİDE OLMAKTADIR BEYAZ ÇAYDA İSE ÇAYIN EN GENÇ FİLİZLEEİ VE YAPRAKLARI TOPLANMAKTA , OKSİTLENME ENGELLENİP YAPRAKLAR KURUTULMADAN FIRINLANMAKTADIR. BEYAZ ÇAYIN KATEŞİN YOĞUNLUĞU YEŞİL ÇAYDAN DA YÜKSEKTİR. . BU BASİT İŞLEMLER YEŞİL ÇAY   SİYAH ÇAY VE BEYAZ ÇAYIN ANTİOKSİDAN İÇERİKLERİNİ ETKİLEMEKTEDİR. 
BİR BARDAK YEŞİL ÇAYDA 200 MİKROGRAM  EPİGALLOKATEŞİN 3 GALLAT ( EGCG) BULUNMAKTADIR. 
YAPILAN KLİNİK ÇALIŞMALARDA BAZI ÇAY TÜRLERİNİN KANSERİ ÖNLEDİĞİ FAKAT BAZI TÜRLERİN İSE BÖYLE BİR ETKİSİNİN OLMADIĞINI ORTAYA ÇIKARTMIŞTIR. 
GÜNDE 700 ML ÇAY TÜKETİMİ OLAN ERİŞKİNLERİN KALP KRİZİ RİSKİNİ %11 AZALTTIĞI BULUNMUŞ AYRICA ÇAY TÜKETİMİNE BAĞLI OSTEOPOROZ YANİ KEMİK ERİMESİ RİSKİ DE AZALMIŞTIR. AYRICA ÇAYIN ÇOCUKLARDA DİŞ ÇÜRÜKLERİNİ ÖNLEDİĞİ DE  TESPİT EDİLMİŞTİR. 
YEŞİL ÇAY TÜKETİMİNE BAĞLI OLARAK METABOLİK ÇALIŞMA HIZINDA % 3-4 ORANINDA ARTIŞLAR GÖZLEMLENMİŞTİR. BU YÜZDEN KİLO VERMEK İSTEYEN KİŞİLER TARAFINDAN DA TERCİH EDİLMEKTEDİR. 
ÇAYDA BULUNAN POLİFENOLLER ANTİOKSİDAN ETKİYE SAHİPTİR, DETOKSİFİYE EDİCİ ENZİMLERİ UYARIR , ANORMAL HÜCRE BÜTÜMESİNİ , LDL KOLESTEROL OKSİDASYONUNU AZALTIR. İNCE BARSAKTAKİ FAYDALI BAKTERİLERİN MİKTARINI ARTTIRIR. 
SİYAH ÇAY TAM OKSİTLENME SONUCU ELDE EDİLMEKTE VE BİR BARDAKTA 25-110 MG ARASI KAFEİN İÇERMEKTEDİR. 
SİAH ÇAY İÇERİGİNDEKİ TANENLER NEDENİ İLE DEMİR EMİLİMİNİ ENGELLEYEBİLMEKTEDİR. BU YÜZDEN DİKKATLİ KULLANILMALIDIR. AŞIRI ÇAY TÜKETİMİ DE İÇERDİĞİ  KAFEİN  SEBEBİ İLE DEHİDRATASYONU ARTTIRABİLİR , FAKAT UYGUN DOZLARDA KULLANILDIĞINDA   ÇAYIN SAĞLIĞIMIZA GETİRECEĞİ İYİLİKLER OLDUKÇA FAZLADIR. EĞER HERHANGİ BİR KRONİK HASTALIĞINIZ YOKSA  UYGUN KOŞULLARDA HAZIRLANMIŞ  VE GÜNLÜK  2 FİNCAN ÇAY TÜKETİMİ YARARINIZA OLACAKTIR. 


0yorum