FOLİK ASİT


Sebze, Pişirmek, Pot, Yemek, Tencereye, Beslenme, Gıda

FOLİK ASİT AYNI ZAMANDA FOLAT OLARAK DA BİLİNİR , KAN YAPIMI , YENİ HÜCRELERİN OLUŞUMU VE YAŞAMINI SÜRDÜREBİLMESİ , DNA VE RNA YAPIMI İÇİN GEREKLİ BİR VİTAMİNDİR. BU NEDENLE ÖZELLİKLE GEBELİKTE VE ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE BU VİTAMİNE İHTİYAÇ ARTMAKTADIR. GEBELİK DÖNEMİNDE GÜNDE 800 MİKROGRAM DOZUNDA MUTLAKA ALINMALIDIR. ÖZELLİKLE KIRMIZI KAN HÜCRELERİNİN YAPIMI İÇİN GEREKLİDİR VE HOMOSİSTEİNİN NORMAL SINIRLARDA OLMASINI SAĞLAR. FOLİK ASİT KANDAKİ HOMOSİSTEİN DENEN DAMAR SERTLİĞİ YAPICI MADDEYİ AZALTTIĞI GİBİ KALP KRİZİ, FELÇ, BUNAMA RİSKİNİ AZALTIR. KANDAKİ FOLİK ASİT VİTAMİN DÜZEYİ 7.0 ÜZERİNDE OLMALIDIR, 

EN TEMEL FOLİK ASİT KAYNAKLARI, KOYU YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER , ISPANAK, FASÜLYE, BUĞDAY, BEZELYE, FINDIK, BAKLAGİLLER, KEPEKLİ EKMEK, KARACİĞER, YUMURTA, BALIK MUZ, PORTAKAL, LİMON, ÇİLEK , KİRAZ, PATATES VE MISIRDIR. GÜNLÜK ORTALAMA İHTİYAÇ 400 MİKROGRAM KADARDIR.  1000 MİKROGRAMDAN FAZLA ALINMAMALIDIR. 

FOLİK ASİT EKSİKLİĞİ RİSKLİDİR. ÖZELLİKLE KADINLARDA FOLİK ASİT EKSİKLİĞİ  GEBELİK DÖNEMİNDE , BEBEKTE NÖRAL TÜP DEFEKTİNE , DÜŞÜK DOĞUM AĞIRLIKLI BEBEK  VE  SİNİR HASARI GİBİ RİSKLERE NEDEN OLMAKTADIR. BEBEK VE ÇOCUKLARDA FOLAT YETERSİZLİĞİ BÜYÜMEYİ YAVAŞLATIR. FOLİK ASİT EKSİKLİĞİNE BAĞLI OLARAK ANEMİ ORTAYA ÇIKABİLİR. BAZI KİŞİLERDE İSALİ İŞTAH KAYBI, KİLO KAYBI MEYDANA GELİR. BAZEN DİLDE AĞRI, BAŞ AĞRISI , ÇARPINTI, UNUTKANLIK, DAVRANIŞ BOZUKLUĞU OLABİLİR. KANDA HOMOSİSTEİN YÜKSELİR. 

HER VİTAMİNDE OLDUĞU GİBİ FOLİK ASİTTE DE DENGELİ KULLANIM OLDUKÇA ÖNEMLİDİR .  ÖNCELİKLİ OLARAK FOLİK ASİTİ DOĞAL BESİNLERDEN TEMİN ETMEK EN SAĞLIKLI YOLDUR. HEKİME DANIŞMADAN TAKVİYE ALMAMAK GEREKİR. ÖZEL DURUMLARDA HEKİM  TAVSİYESİ DOĞRULTUSUNDA DOĞAL BESLENME İLE BİLİKTE DESTEK ALINABİLİR. 

0yorum