YUMURTA ÖRNEK PROTEİNDİR , YANİ YÜZDE YÜZ VÜCUT PROTEİNİNE DÖNÜŞÜM ÖZELLİĞİ VARDIR, BU ÖZELLİK SADECE YUMURTA VE ANNE SÜTÜNDE BULUNMAKTADIR. O YÜZDEN SAĞLIKLI BESLNEMENİN VAZGEÇİLMEZİDİR. ÇOKLU DOYMAMIŞ YAĞ ASİTİ ORANI YUMURTADA YÜKSEKTİR. SAĞLIKLI BİREYLER HER GÜN DÜZENLİ YUMURTA TÜKETMELİDİR.ÖZELLİKLE ÇOCUK BESLENMESİNDE MUTLAKA GÜNLÜK YENMESİ GEREKEN ÖNEMLİ BESİNLER ARASINDADIR.
HER BİR YUMURTA GRAMAJINA GÖRE DEĞİŞMEK İLE BİRLİKTE YAKLAŞIK 70 -85 KKAL ARASI ENERJİ VERMEKTEDİR. 6 GRAM KADAR PROTEİN İÇERMESİ NEDENİYLE TOK TUTAN ÖZELLİKTE VE İÇERDİĞİ PROTEİN DE KALİTE BAKIMINDAN YÜKSEK OLUP ,BUNUN YANINDA 5 GRAM GİBİ KÜÇÜK BİR MİKTAR YAĞ İÇERMEKTEDİR.
YUMURTANIN BEYAZININ DA SARISININ DA VÜCUDUMUZA SUNDUĞU BESLEYİCİ ÖĞELER BİRBİRİNDEN FARKLIDIR. YUMURTA BEYAZI PROTEİN KAYNAĞI İKKEN , YUMURTA SARISI İSE YAĞ KAYNAĞIDIR.MAKSİMUM FAYDA SAĞLAMAK İSTİYORSANIZ YUMURTAYI BİR BÜTÜN OLARAK TÜKETMEKTE FAYDA VAR. Yumurta b12, a,d,e, b1 , b2 , biyotin , KOLİN VE PANTETONİK ASİTİN EN İYİ KAYNAKLARINDANDIR. AYRICA YUMURTA , YAŞA BAĞLI GÖRME KAYBINI ENGELLEYEN LUTEİN VE ZEAKSANTİN ADLI İKİ ÖNEMLİ BİLEŞEN İÇERMEKTEDİR.
YUMURTA
İLE İLGİLİ YAPILAN EN ATEŞLİ TARTIŞMALAR ELBETTE Kİ İÇERİĞİNDEKİ KOLESTEROL İLE
İLGİLİDİR. YUMURTA KOLESTEROLÜ YÜKSELTTİĞİNE DAİR KÖTÜ BİR İMAJA SAHİP GİBİ
GÖRÜNSE DE ASLINDA VÜCUTTA ENDOJEN ÜRETİLEN KOLESTEROL VE BESİNLER VASITASI İLE
ALINAN KOLESTEROL BİRBİRİNDEN FARKLIDIR.
TÜM
OTORİTELER ORTA DÜZEYDE YUMURTA TÜKETİMİNİN SAĞLIKLI KİŞİLERDE KALP HASTALIĞI
RİSKİ YARATMADIĞI YÖNÜNDE HEMFİKİRLER. YUMURTA DOYMUŞ YAĞLARA NAZRAN ÇOK AZ
HATTA ÖNEMSENMEYECEK MİKTARDA LDL KOLESTEROLÜNÜ
ARTIRMAKTADIR. FAKAT YİNE DE DİYABET
VE KALP HASTALIĞI OLANLAR İÇİN YUMURTA ÖNERİSİ HAFTADA İKİ ADETTİR.
0yorum